SEO Optimizacija

Optimizacija sajtova za mobilne telefone i tablete - Ukoliko optimizacija za mobilne i tablete nije urađena kod Vas na sajtu, gubite mnoge potencijalne kupce, jer u današnje vrijeme ogroman broj korisnika interneta koristi upravo mobilne uređaje prilikom vršenja Google pretrage.

//www.in-webdizajn.com/wp-content/uploads/2018/03/SEO-content-keyword-website-optimization.jpg

Šta je ustvari SEO

SEO je skraćenica od engleskog izraza Search Engine Optimization. Logičan prevod na bosanski jezik je Optimizacija sajta za pretraživače. To bi bio bukvalan prevod tog izraza a šta je ustvari seo?

To je ustvari čitav skup radnji i aktivnosti koje se izvršavaju kako na samoj strani – stranama sajta (on page optimization) tako i van njega. Dakle, može se podijeliti na optimizaciju na strani – stranama sajta, van njega i na održavanje optimizovanosti.  Kada se završi posao prilagodjavanja sajta za pretraživače na samim stranama, počinje drugi posao (off  page optimization). Taj dio seo posla može da traje u nedogled. To je dio posla gdje vebmasteri (ili seo stručnjaci) pokušavaju da dobiju što više linkova ka sajtu. Idealno bi bilo da dobiju što više linkova sa sajtova, blogova iili direktorijuma sa relevantnom temom i sadržajem.

Treći dio bi bio održavanje optimizovanosti i praćenje sajta, statistika posjeta, analiza konkurencije. SEO se moše uporediti sa sportom. Ukoliko sportista prestane da trenira na dva-tri meseca, kada se vrati, trebaće mu vremena da bi dostigao formu koju je imao. Pošto Google i drugi pretraživači konstantno mjenjaju svoje algoritme, potrebno je da se konstantno prate posljednji trendovi koje internet pretraživači diktiraju da bi se uspjelo u seo optimizaciji sajta. Održavanje optimizovanosti je podjednako važno kao i prve dvije stavke..

Dosta ljudi kada se raspituje za optimizaciju pita „koliko to košta“? U principu, koliko para, toliko muzike. Ili u prevodu, ako neko želi dobro obavljen posao, to košta. Dakle optimizacija sajta i cijene zavise isključivo od Vas. Sve zavisi od toga koliko je vlasnik sajta ozbiljan u namjeri da uloži u dobru, isplativu investiciju koja će mu se vratiti višestruko. Dakle, koliko god da je neko spreman da uloži u posao optimizacije sajta, cijena nije velika i te pare nisu bačene ili potrošene uzalud.